ΓΥΝΑΙΚΑ

Άσθμα: Γιατί οι γυναίκες διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο από τους άνδρες

BannerFans.com


Το άσθμα είναι χρόνια και συχνή νόσος των πνευμόνων, η οποία χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και από στένωση των αεραγωγών.
Η στένωση αυτή εκδηλώνεται με βήχα (συνήθως ξηρό και απογευματινό – νυχτερινό), αίσθημα βάρους ή πίεσης στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή και συριγμό (σφύριγμα στην αναπνοή – κυρίως στην έξοδο του αέρα).
Οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν άσθμα μετά την εφηβεία.bigstock 145707200


Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε έρευνα, η οποία εντοπίζει την αιτία στην απουσία τεστοστερόνης.
Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι η τεστοστερόνη στους άντρες καταστέλλει την παραγωγή ενός είδους κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλούν αλλεργικό άσθμα, αναστέλλοντας την εμφάνιση της πάθησης.
Σύμφωνα με τον Cyril Seillet, του Κέντρου Φυσιοπαθολογίας Τουλούζης - Πιρπάν στη Γαλλία, η νέα έρευνα δείχνει ότι υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης στους άντρες τους προστατεύουν από την εμφάνιση αλλεργικού άσθματος.
Όπως αναφέρει, η τεστοστερόνη είναι ισχυρός παράγοντας καταστολής λεμφοειδών κυττάρων του ανοσοποιητικού που συνδέονται με την έναρξη του άσθματος.
Τα κύτταρα αντιλαμβάνονται την τεστοστερόνη και ανταποκρίνονται σταματώντας την παραγωγή των κυττάρων.
Ο Seillet δήλωσε ότι η τεστοστερόνη δρα άμεσα στα λεμφοκύτταρα καταστέλλοντας τον πολλαπλασιασμό τους. Επομένως στους άντρες υπάρχουν λιγότερα τέτοια κύτταρα στους πνεύμονες και αυτό συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο άσθματος.
Στα εν λόγω κύτταρα οφίλεται η παραγωγή πρωτεϊνών που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στους πνεύμονες και βλάβη ως αποτέλεσμα κοινών αλλεργιογόνων όπως καπνός, τρίχωμα ζώων και γύρη.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η κατανόηση του μηχανισμού που ευθύνεται για τις διαφορές ανάμεσα στα φύλα όσον αφορά το αλλεργικό άσθμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες θεραπείες.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο έντυπο Journal of Experimental Medicine.

BannerFans.com

* Τα ειδησεογραφικά άρθρα μας 'αλιεύονται' και αναρτώνται από όσο το δυνατόν ασφαλέστερες πηγές. Σε περίπτωση που εντοπίσετε κάποια ανακριβή και αναληθή δημοσίευση, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε άμεσα. Προσπαθούμε για την καλύτερη δυνατή ενημέρωσή σας. Ευχαριστούμε θερμά. Η συντακτική ομάδα του NEWS24

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.